In 2015 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de ‘Smart City status’ van Nederland in het kader van de Slimste Binnenstad van Nederland verkiezing (#dSBvNL). Tijdens het onderzoek zijn bevindingen gedaan die we graag willen delen. De bevindingen zijn gebundeld naar onderwerp en ons streven is om hiermee een input te geven aan de discussies voor de innovatie in stedelijke ontwikkeling door vervlechting van de on- en offlinewereld. We hebben de intentie om niemand te kwetsen en zijn blij met alle bijdragen aan Smart City ontwikkelingen die we zijn tegengekomen. Dat we het soms scherp aanzetten is om de discussie te voeden.
De komende weken zal steeds op donderdag een publicatie verschijnen op de website van Smart Data City, linkedIn en Twitter.
De vraag waar u antwoord op kunt geven:
Er is te veel aandacht op het open stellen van data in plaats van de mogelijkheid om de data ook daadwerkelijk bruikbaar aan te bieden.
- 43% van de onderzochte steden biedt een vorm van open data aan, maar de reikwijdte, kwaliteit en mogelijkheden voor de gebruiker variëren aanzienlijk, bij afwezigheid van een gedeelde standaard en strategie.
- Gemeentelijke open data platforms zijn zeer gevarieerd in zowel inhoud als functionaliteit. Van tabellen in .pdf tot API’s en de mogelijkheid je eigen .xls dataset samen te stellen en alles er tussenin.
- Het gebrek aan een standaard maakt vergelijking en combinatie van data problematisch. Er zijn maar weinig steden waar elke set in dezelfde formaten aangeboden wordt. En al is dat zo, dan is het weer verschillend bij een andere stad of worden er andere labels voor categorieën gebruikt.
- Veel data is alleen toegankelijk of bruikbaar voor mensen met ervaring op dit gebied. Zo moet bij sommige portalen eerst de parameters worden gegeven voor een dataset gedownload kan worden.
- De frequentie van updates is vaak onbekend, of sterker, er wordt vaak niets vernieuwd. Hierdoor is veel data verouderd. Zo zijn er pagina’s waar alleen historische data wordt aangeboden (niks van na 1948), pagina’s waar de laatste update in 2013 was terwijl als refreshrate per kwartaal wordt aangegeven. Daartegenover staat ook een minderheid waar dan weer dagelijks ververst wordt. Real time open databronnen zijn nog een unicum.
En natuurlijk zijn we geïnteresseerd in uw mening over het waarheidsgehalte van bovenstaande stellingen.
Namens het Smart City onderzoeksteam
Hans Nouwens
Aanmelden op de Smart Data City LinkedIn groep