
Ziut
Smart city begint bij slimme lantaarnpaal
Een goede ict-infrastructuur is nodig om van uw stad een smart city te kunnen maken. Lantaarnpalen vormen hiervoor de perfecte ondersteuning: een slimme lantaarnpaal is namelijk niet alleen energiezuiniger, maar kan ook helpen bij het verzamelen en realtime gebruiken van data voor het vergroten van de leefbaarheid in steden.
Gemeenten staan anno 2015 voor een grote uitdaging. Steden worden steeds drukker door urbanisatie en het gebruik van internet veroorzaakt steeds meer leegstand. Dit zorgt naast problemen met de doorstroom en de bereikbaarheid, ook voor een gevoel van onveiligheid in het centrum. Deze problemen kunnen beter worden aangepakt wanneer gemeenten sneller over meer informatie beschikken. “Samen met marktpartijen kunnen gemeenten steeds slimmer gebruik maken van de huidige infrastructuur en de verzamelde data ”, zegt Ziut-directeur Ton Schols. “Denk bijvoorbeeld aan de Roadmap 2030 in Eindhoven en de Amsterdam Economic Board; initiatieven om de stad zó in te richten, dat iedereen er profijt van heeft.
Aantrekkelijker stad
Ziut is bij meerdere smart-city-initiatieven betrokken. Daarbij werkt het bedrijf onder meer nauw samen met netwerkspecialist Cisco en Smart Data City. “Het uitgangspunt bij alle projecten is meerwaarde creëren in de openbare ruimte” aldus Bruines, commercieel manager bij Ziut. “We willen deze zo inrichten dat we kosten- en energie besparen en tegelijkertijd de stad aantrekkelijk maken.”
In de diverse smart city projecten liggen de accenten anders. Onder de noemer smart grid wordt gezocht naar duurzame oplossingen om het energienetwerk van een stad beter te benutten, waar met smart retail de binnenstad aantrekkelijker gemaakt wordt voor winkelend publiek. “Op alle deelvlakken gebeurt eigenlijk hetzelfde: iedereen verzamelt en analyseert data,”, vertelt Schols. “Neem bijvoorbeeld smart mobility. Auto’s wisselen onderling gegevens uit en communiceren met apparatuur langs de weg. Deze data zijn op allerlei manieren slim toe te passen, om gewenste routes te tonen, vrije parkeerplaatsen te wijzen, of stremmingen te voorkomen.” Een andere trend die Ziut waarneemt, is dat allerlei apparatuur online wordt aangesloten, het zogenaamde ‘internet of things’. Bruines: “Ook wijzelf ontwikkelen een toepassing om individuele lichtmasten te bedienen via internet. Datzelfde gebeurt op allerlei terreinen in de openbare ruimte, waarbij het koppelen van systemen en integraal denken steeds belangrijker wordt.”
Lantaarnpaal als accelerator van Smart Cities
Om de smart city ontwikkelingen mogelijk te maken, zal er apparatuur zoals sensoren, camera’s en wifi-stations moeten worden geïnstalleerd. Waar hang je die op? De EU beveelt de lantaarnpaal aan als perfecte houder voor sensoren, beeld- of informatiedragers. Een uitstekend inzicht wat Ziut van harte onderschrijft. Bedenk maar: ze staan door de hele stad, er is al stroom aanwezig en ze hebben de ideale hoogte om data-signalen te communiceren. Bovendien zijn ze allemaal van dezelfde eigenaar, wat het organisatorisch eenvoudiger maakt. Schols: “De route naar een smart city is voor veel gemeenten een ontdekkingsreis, waarvan we niet weten waar hij eindigt. Maar we weten wel waar deze begint: met de slimme lantaarnpaal die een prachtige basis vormt voor het uitrollen van smart city toepassingen. Deze kan een wezenlijke bijdrage leveren aan het goedkoper maken van de publieke dienstverlening en het verbeteren van de kwaliteit van leven in de openbare ruimte.


Dit artikel is overgenomen uit de special Smart City & Logistics, verspreid via het FD op 29 juni 2015.