28 mei heeft een delegatie van de jury een bezoek gebracht aan de gemeente Utrecht. Het was het laatste bezoek van de reeks maar wel een dubbelslag omdat Utrecht finalist in zowel de categorie ‘slimste visie’ als de categorie ‘slimste project’. Nadat het gezelschap zich in de enorme hal van het nieuwe stadskantoor van Utrecht had verzameld, werden we mee genomen naar de 21e verdieping. De vergaderzaal had een prachtig uitzicht op de binnenstad van Utrecht en torende hoog boven alles uit. Zelfs de dom was lager.
De delegatie van gemeente Utrecht was indrukwekkend, twee wethouders hadden zich vrijgemaakt om uitleg te geven aan de visie van Utrecht en ook enkele betrokken ambtenaren namen deel aan de discussie. Daarnaast was de initiatiefnemer van het Smart Grid Project aanwezig om een toelichting te geven.
Voordat we begonnen sneed wethouder Jeroen Kreijkamp de inmiddels bekende taart aan.
Wethouder Jeroen Kreijkamp (economische en internationale zaken, citymarketing en onderwijs) legde uit dat Utrecht een stad in groei was. Smart City ziet hij als een noodzakelijk element om als stad aantrekkelijk te blijven voor burgers, ondernemers en bezoekers.
De aanpak van Utrecht is gericht op de samenwerking in het ecosysteem van bewoners, ondernemers, studenten, kennisinstellingen en de gemeente. De gemeente speelt daarbij een faciliterende rol. Soms door het wegnemen van ambtelijke barrières en soms ook met start subsidies.
Wethouder Lot van Hooijdonk (verkeer en mobiliteit, duurzaamheid en milieu) ging in op de kern van de visie: Groen, Gezond en Slim. Ze vertelde dat Utrecht de wereldprimeur heeft met het digitale fiets parkeergeleidingssysteem. Ook bouwt Utrecht de grootste fietsenstalling van Nederland. Het lijkt dus volkomen logische dat de Tour de France dit jaar vanuit Utrecht start. Voor dit evenement worden zelfs een bestaande parkeergarage tijdelijk omgebouwd tot fietsenstalling.
Na de gloedvolle betogen van de wethouders was het woord aan een concreet project dat vanuit de burgerij is ontstaan.
Robin Berg heeft op en rond zijn huis in Lombok een uniek project gerealiseerd, waarin zonne-energie wordt gebruikt voor het opladen van elektrische auto’s. Zonne-collectoren op de daken van particulieren en scholen in de buurt zijn met elkaar verbonden in een microgrid. Via een 20-tal laadpalen kunnen elektrische auto’s met 100% schone energie worden geladen. Slimme software zorgt ervoor dat de accu’s van de auto’s ook stroom kunnen leveren aan de huizen op momenten dat er voldoende capaciteit in de accu’s is opgeslagen. Wist u overigens dat een volle accu genoeg stroom kan leveren voor een huishouden van twee personen. Kortom de energievoorziening van de toekomst.
Na nog een laatste blik op het station (met zonnecollectoren op de perronoverkapping) en de bouwwerkzaamheden op Hoog Catherijne ging de jury naar huis om zich voor te bereiden op de vergadering van vrijdag waar de voltallige jury bijeenkomt om de winnaars van de Slimste Binnenstad van Nederland te selecteren.