Ingeborg Koning, voormalig jurylid van de ‘Slimste Binnenstad van Nederland 2015’ verkiezing, werd onlangs geïnterviewd door Expo Cities 2020, een online omgeving waar thematische sessies gehouden worden over Smart City kwesties.
In haar interview met Miguel Rodrigues, co-founder en CEO van Expo Cities 2020, beschreef Koning het belang van de nieuwe generatie in het opzetten van Smart Cities. Niet alleen zijn zij flexibeler in het overnemen van nieuwe technologieën, ook zijn zij zich bewust van hun invloed als consument. Bovendien zal het belang van de nieuwe generatie in de Smart Cities, volgens haar, enkel groeien. Dit omdat de jeugd gewend is hun leefomgeving om te vormen en aan te passen aan hun eigen wensen aan de hand van nieuwe technologieën. Toch, zo stelt Koning, sluit het begrip Smart Cities nog niet aan bij deze generatie. Daarom is het de taak van de overheid om een platform op te zetten die het concept van Smart Cities op een positieve manier aan de jeugd introduceert.
‘The challenge for the public managers is:
1. To become involved with the developments in the industry and the public needs in order to be able to act efficiently (Why).
2. To create a flexible smart organizatoinal structure so their city is prepared for the future, able to meet it developments (How).
3. To produce smart; only those activities/products the government should offer, cooperation with business, habitants and knowledge institutions/universities (What).’
Naast het belang van de nieuwe generatie, ziet Koning ook het belang van start ups. Zij zijn volgens haar de creatieve bron van een innovatieve economie. Welke op zijn beurt belangrijk voor een duurzame toekomst voor de wereld en de steden. Alleen al om deze reden, zegt zij, is het essentieel voor de overheid om een ‘innovative area’ op te zetten.
Koning stelt dat het belangrijk is dat start ups en innovatieve, experimentele ideeën worden ondersteund door de overheid. Echter passen deze nieuwe initiatieven vaak niet binnen de traditionele regulatie die de overheid aanhoud. Daarom is het belangrijk dat de overheid mee ontwikkeld met de flexibiliteit van de economie en de samenleving.
Verder ziet Koning groot potentieel in het delen van technologie op een internationale schaal. Ondanks dat dit ook uitdagingen met betrekking tot de regulering en bescherming van ideeën met zich meebrengt, ziet ze dit als een onstuitbare ontwikkeling.
Alle drie de ontwikkelingen geven duidelijk het belang van de regulerende taak van de (internationale) overheid weer. Zij zal zich de komende jaren door moeten ontwikkelen als flexibele, stuwende kracht achter de Smart Cities van de toekomst.