Ondertussen zijn de meeste betrokkenen er van overtuigd geraakt dat er nieuwe toepassingen nodig zijn om de groeiende problemen binnen de steden op te lossen, overtuigd van de noodzaak om te innoveren. Oplossingen zijn er ongetwijfeld ook al bedacht. Wat de ene gemeente heeft toegepast als oplossing voor het creëren van financiële ruimte om te innoveren is vaak onbekend bij de andere gemeente of durft de gemeente niet toe te passen door onvoldoende onderbouwing en kennis.
Oplossingen gevraagd voor belemmeringen van stedelijke innovatie:
- Versnippering gemeentelijke budgetten belemmeren integrale aanpak
- Aanbestedingsregels zijn onvoldoende ingesteld op innovatie.
- Bedrijfsmatige exploitatie bemoeilijkt investering door bedrijfsleven.
Natuurlijk zijn er meerdere belemmeringen maar geld, wetgeving en samenwerking zijn bijna altijd onderwerpen van discussie binnen de overheid als het gaat om investeringen die de leefbaarheid van de stad kunnen verbeteren.
Een van de oplossingen om innovatie in steden te stimuleren ligt in het wegnemen van de huidige belemmeringen om financiën beschikbaar te krijgen. Het gaat daarbij niet om extra geld maar om een andere besteding van de beschikbare middelen. Bijvoorbeeld een algemeen budget over de sectoren heen aangevuld met een beleid om in elk project en proces te bekijken wat slimmer kan. Zo opperde Neelie Kroes kortgeleden een regeling (verplichting) in te voeren om een % van de gemeentelijke begroting aan innovatie te besteden.
Wat als je een innovatief idee hebt om een probleem in de stad op te lossen? Om dat idee uit te kunnen voeren, moet de gemeente jouw innovatief idee aanbesteden. Dus jouw idee openlijk delen met de markt. Met als gevolg dat iemand anders jouw idee gaat uitvoeren. Staf Depla, wethouder in de gemeente Eindhoven, pleitte onlangs in de 2e kamer om hier oplossingen voor te vinden.
Een derde probleem is het verschil tussen de financieringsregels die gehanteerd worden in de overheid met hun kasstelsel en het bedrijfsleven met bedrijfseconomische systemen. Wel of geen afschrijving en restwaarde spelen een belangrijke rol bij investeringen met een langere terugverdienperiode, zeker als de terugverdienperiode langer is dan dat de opdracht loopt. De innovatie wordt duurder omdat de restwaarde ingecalculeerd moet worden.
Belemmeringen die de stedelijke innovatie in de weg kunnen zitten. Maar met alle wijsheid, handelsgeest en moedige wethouders in Nederland zijn er ongetwijfeld oplossingen voor gevonden.
Wie is bereid om de oplossingen te delen die in haar of zijn gemeente zijn gevonden voor bovenstaande drie problemen?