In 2015 is er een uitgebreid onderzoek gedaan naar de ‘Smart City status’ van Nederland in het kader van de Slimste Binnenstad van Nederland verkiezing (#dSBvNL). Tijdens het onderzoek zijn bevindingen gedaan die we graag willen delen. De bevindingen zijn gebundeld naar onderwerp en ons streven is om hiermee een input te geven aan de discussies voor de innovatie in stedelijke ontwikkeling door vervlechting van de on- en offline wereld. We hebben de intentie om niemand te kwetsen en zijn blij met alle bijdragen aan Smart City ontwikkelingen die we zijn tegengekomen. Dat we het soms scherp aanzetten is om de discussie te voeden.
De komende weken zal steeds op donderdag om 12:00 uur een publicatie verschijnen op de website van Smart Data City, linkedIn en Twitter.
In deze eerste publicatie de bevindingen over de versnippering, het ontbreken van visie en vaak technologische aanpak:
- Smart City initiatieven in Nederland zijn erg versnipperd, zowel in concept als de uitvoering.
- Weinig steden hebben nog een Smart City visie opgenomen in hun lange termijn visie/strategie. (uitzonderingen zijn Den Haag, Almere)
- Slimme technologieën worden al veel toegepast, maar vaak verspreid over de verschillende takken van de gemeente, waarbij een overkoepelende en verbindende structuur ontbreekt.
- De meeste stedelijke toepassingen van slimme technologie betreffen duurzaamheids-initiatieven (e.g. Smart Emission Nijmegen tegen luchtvervuiling, V2G voor energiebesparing, Green Village Delft, etc.)
- Zonder intersectorale aanpak binnen de gemeente, worden de mogelijkheden van data en technologie vaak onvolledig benut. Een gezamenlijk gedragen gemeentelijke Smart City visie kan het verschil maken.
- De verkiezing voor Slimste Binnenstad van Nederland is een trigger geweest voor steden om Smart City onder de aandacht te brengen in meerdere lagen van de organisatie. Steden zijn hun eigen Smart City initiatieven gaan inventariseren, wat tot een beter begrip van het concept leidt.
De vraag waar u antwoord op kunt geven:
Helpt het om de versnippering tegen te gaan als we in 2016 weer aandacht voor Smart Cities vragen met een onderzoek en verkiezing Slimste Binnenstad van Nederland?
En natuurlijk zijn we geïnteresseerd in uw mening over het waarheidsgehalte van bovenstaande stellingen.
Namens het Smart City onderzoeksteam
Hans Nouwens
Aanmelden op de Smart Data City LinkedIn groep